середу, 24 квітня 2019 р.


Щорічно з 24 по 30 квітня Всесвітня організація охорони здоров’я проводить Всесвітній тиждень імунізації. Головною метою кампанії цього року є підвищення обізнаності населення про важливість повноцінної імунізації протягом усього життя, а також про необхідність усунення прогалин у вакцинації.

       В Європейському регіоні ВООЗ проводить Європейський тиждень імунізації, націлений на інформування населення про вакцинацію як ключового інструменту профілактики захворювань і збереження здоров’я та життів. У 2019 р. кампанія буде присвячена «героям вакцинації», а саме працівникам охорони здоров’я, що роблять щеплення, батькам, що приводять своїх дітей на вакцинацію, і всім людям, які цікавляться питанням імунізації і поширюють науково обґрунтовану інформацію для підвищення обізнаності інших людей.
        Щорічно вакцини рятують життя 2-3 мільйонів осіб і можуть зберегти ще на 1,5 мільйона більше. На жаль в цілому світі  альтернативи профілактичним щепленням немає.
    Вакцини безпечні. У більшості випадків вакцина викликає незначну і тимчасову реакцію, наприклад, хворобливе відчуття в руці або незначне підвищення температури. Серйозні побічні ефекти надзвичайно рідкісні і ретельно відстежуються і розслідуються.
      Вакцини взаємодіють з імунною системою, викликаючи імунну реакцію, схожу з імунною реакцією на природну інфекцію, проте вони не викликають хворобу та запобігають виникненню ускладнень.
   Згідно Календаря профілактичних щеплень в Україні проводить в  10 обов’язкових щеплень проти дифтерії, кашлюку, правця, туберкульозу, вірусного гепатиту В, гемофільної інфекції (ХІБ-інфекція), кору, краснухи, паротиту, поліомієліту,  які затверджені наказом Міністерства охорони здоров’я  України «Про внесення змін до Календаря профілактичних щеплень в Україні» від 18.05.2018р. № 947.
    В Україні з 2017 року триває спалах кору, причиною якого став низьких рівень охоплення вакцинацією. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України з 28 грудня 2018 року до 18 квітня 2019 року на кір захворіло 41 640  людей – 19 271 дорослих і  22 369 дитини. З початку 2019 року від ускладнень померло 15 осіб.
        З початку року у Буському районі захворіло на кір 88 людей, з них 47 дітей до 17 років  проти 11 випадків за аналогічний період 2018 року, що вказує на ріст захворюваності у 8 разів.  Відповідно з щеплювальним статусом серед дітей до 17 років: 12 дітей не вакциновані, 6 отримали – 1 дозу вакцини, 20 отримали – 2 дози  та 9 дітей до 1 року не вакциновані відповідно до Календаря профілактичних щеплень. Отримали  щеплення проти кору станом на 23.04.2019 року - 465 осіб, в т.ч. 92 дорослих. Для проведення імунізації використовувалась вакцини: «Пріорикс» виробництва «Глаксо Сміт Кляйн», Бельгія та «М-М-Р ІІ» вироблена компанією «Мерк» (Merck Vaccines), США. 
         Для дорослих питання вакцинації залишаються не менш актуальними, ніж для дітей. Особливо це стосується жінок, які планують вагітність, а також осіб, які за родом своєї професії пов'язані з ризиком інфікування (медичні працівники, кухарі, працівники дитячих дошкільних установ та інших установ та організацій).               
      Щеплення від дифтерії та правця – обов’язково і безоплатно кожні 10 років. Імунітет проти цих хвороб зберігається близько 10 років. Тому необхідна  ревакцинація. 
     Виконуючи дані рекомендації працівники Буського районного лабораторного відділення Бродівського МРВ ревакциновані проти дифтерії та правцю  в КНП «Буська ЦРЛ»  грудні місяці  2018 року.
      І  ще раз нагадуємо про 5 причин зробити дитині щеплення:
- Імунізація може врятувати життя вашої дитини.
- Вакцинація є безпечною і дуже ефективною.
- Захищаючи себе, ви також піклуєтесь про інших.
- Імунізація може заощадити ваш час і бюджет сім’ї.
- Імунізація захищає майбутні покоління.
     Як пояснює ВООЗ, імунізація є питанням національної безпеки, оскільки здоров’я населення – всіх разом і кожного окремо – залежить від рівня охоплення вакцинацією в країні. Для формування колективного імунітету необхідно, щоб рівень вакцинації населення досягав 95-98%.
 Вакцинація – один з найбільш економічно ефективних способів захиститися від хвороб.
Буське районне лабораторне відділення
Бродівського МРВ ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ