пʼятницю, 24 травня 2019 р.


  У Буському районі ситуація із захворюваності на гострі кишкові інфекції    характеризується, як нестійка.

   Рівень захворюваності на гострі кишкові інфекції за 4 місяці 2019 року знизився у 1,3 рази порівняно з аналогічним періодом 2018р.
    Так, сума ГКІ становить 14 випадків захворювання з інтенсивним показником на 100 тисяч населення 30,2 проти 18 випадків захворювання з інтенсивним показником на 100 тисяч населення 38,7 в 2018 році. В сумі гострих кишкових інфекцій гастроентероколіти встановленої етіології складають 85,7%, гастроентероколіти невстановленої етіології – 14,3%,  сальмонельоз -  0%. Найвища ураженість спостерігається у віковій групі 1-4 роки – 57,1%. Перебіг епідпроцесу з групи кишкових інфекцій характеризується спорадичною захворюваністю, відсутністю спалахів і групових вогнищ, в т.ч. в лікувально - профілактичних закладах району і організованих колективах.
   Захворюваність на вірусний гепатит «А» за аналогічний період 2019 року зареєстровано 1 випадок серед дорослого населення, інтенсивний показник становить 2,1.   
    Аналіз показників захворюваності на гастроентероколіти в розрізі вікових груп вказує на те,що найбільш ураженим з року в рік є дитяче населення району. Питома вага захворілих дітей у віковій групі до 17  років склала 50% (7 дітей) від загальної кількості захворілих проти 61,1% (11 дітей ) у 2018 році.
  Серед чинників інфікування  домінують м’ясна кулінарія  домашнього приготування; молоко та молокопродукти як домашні так і ринкові; салати домашнього приготування ;фрукти та овочі,  тощо.  
    Збудники кишкових інфекцій та вірусного гепатиту А виділяється із фекаліями хворих та передається від людини до людини (після контакту з хворим), через воду та харчові продукти, забруднені випорожненнями хворої людини, предмети побуту та брудні руки, недотриманням правил особистої гігієни.
         Основні ознаки захворювання на вірусний гепатит А:
- У більшості випадків хвороба починається гостро. Підвищення температури тіла до 38,50С спостерігається протягом перших 2-3 днів, грипоподібний стан з короткочасною ломотою у тілі, першінням у горлі.
- Загальна слабість, погіршення апетиту, нудота, іноді блювота.
- Біль або відчуття важкості у правому  підребер’ї  та надчеревній ділянці.
- На третій день захворювання сеча набуває темного кольору (міцного  чаю або пива), кал-білого кольору. Можливе свербіння шкіри.
       Основні ознаки захворювання на кишкові інфекції:
- Загальна слабість, погіршення апетиту, нудота, блювота.
- Біль у животі, пронос.
- Підвищення температури тіла.
     Як уникнути зараження вірусом гепатиту А та кишковими інфекціями?
1. Використовувати для пиття лише перекип’ячену воду.
2. Дотримуватись правил особистої гігієни: часте миття рук з милом, перед вживанням їжі та після відвідування туалету.
3. Перед споживанням овочів, фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою та обдати кип’ятком.
4. Не вживайте продукти після завершення терміну їх  придатності.
5. При неорганізованому відпочинку для пиття та приготування їжі мати з собою запас питної води; для миття посуду і рук використовувати тільки питну воду.
6. Не використовувати  воду з незнайомих джерел.
У випадку виявлення перших ознак захворювання терміново звернутись до лікаря!
НЕ ЗАЙМАЙТИСЬ САМОЛІКУВАННЯМ!
Буське районне лабораторне відділення
         Бродівського МРВ ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ