пʼятницю, 21 вересня 2018 р.


 Головний біль, підвищена температура, сильні болі в м’язах. Звичайний грип?! Проте за кілька днів шкіра людини жовтіє, відмовляють ноги. Що це? З початку року в Буському районі зареєстровано 4 випадки захворювання на лептоспіроз  (з них 1 випадок у вересні),  а у Львівській області – 10 випадків, в т.ч. 2 летальні.

  Лептоспіроз або водяна гарячка – гостре інфекційне захворювання людей та тварин.  
   Щоб підхопити підступну недугу, достатньо з’їсти немите яблуко, хліб, що лежав поруч з брудними овочами. Є випадки, коли люди потрапляли до інфекційної лікарні, поласувавши консервами з підвалу (попередньо забувши про елементарне – протерти банку). Лептоспіри  можуть проникати в організм не тільки через шлунково-кишковий тракт, але і через пошкоджену шкіру та слизові оболонки, не залишаючи на місці проникнення змін.
   Біда чатує на риболовлі, полюванні, навіть на городі, адже збудники лептоспірозу -  лептоспіри, потрапляють на продукти харчування , у воду, землю тощо з виділенням хворих гризунів - здебільшого звичайних сірих пацюків, поголів’я яких на Львівщині останнім часом помітно зросло. Саме тому, цю хворобу часто називають «щурячую». Утім, переносниками смертельної лептоспіри є  хворі собаки, їжаки і корови.
       Носійство лептоспір серед гризунів не припиняється, про що свідчать щорічні позитивні результати лабораторних досліджень серед мишовидних гризунів та щурів. Так, за 5 місяців цього року було досліджено 172 екз. дрібних гризунів, лептоспіроносійство визначене у 12 екз., що становить 7%, при дослідженні 31 екз. щурів, позитивні  результати отримані від 3 екз., що становить 10% від загальної кількості. Гризуни, в т.ч. щурі в природніх умовах дають найбільший приріст в теплу пору року, тому найбільша їх кількість накопичується до осені.   Це сприяє найбільшому поширенню серед них епізоотичних процесів. Окрім цього,лабораторією особливо небезпечних інфекцій ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України» проводиться моніторинг води відкритих водоймищ на виявлення збудника лептоспірозу. В минулому році виявлено 3 позитивні проби.
  Відчувши характерні симптоми недуги, хворі займаються самолікуванням, сподіваючись впоратися самотужки з   «грипом». Однак, дуже швидко інфекція вражає нирки, печінку , центральну нервову систему. І тоді врятувати пацієнта може лише диво.
    Щоб  не захворіти на лептоспіроз необхідно:
- дотримуватись правил особистої гігієни, мити руки перед вживанням їжі;
- не купатись у забруднених водоймах;
- знищувати щурів і мишей, не допускати забруднення гризунами харчових продуктів та питної води. 
   З метою профілактики інфекційних хвороб, переносниками яких є мишовидні гризуни, Буське районне лабораторне відділення Бродівського МРВ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Міністерство охорони здоров’я України» відповідно до замовлень проводить дератизаційні заходи на об'єктах різних категорій та території населених пунктів району, за адресою: м.Буськ, вул. Грушевського 1а, контактні телефони: 30092, 0934502847. 
   Лабораторія особливо небезпечних інфекцій ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України» на договірній основі проводить діагностику сироватки крові у хворих з підозрою на лептоспіроз, дослідження води відкритих водоймищ та мишовидних гризунів на виявлення збудника лептоспірозу, за адресою: м.Львів, вул. Круп’ярська, 27, контактні телефони: 2768592, 0636332866.
    Увага! При перших ознаках хвороби негайно звертайтесь до лікаря!
Буське районне лабораторне відділення
БродівськогоМРВ  ДУ «ЛОЛЦ МОЗ України»

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ