середу, 25 грудня 2019 р.


Сьогодні 25 грудня – відзначають 40-річницю початку війни в Афганістані. У цей день у 1979 р. до демократичної республіки Афганістан  по мосту через р. Аму-Дар'я ввійшли війська 40-ї армії СРСР. Уведенням радянських військ почалася так звана Афганська війна (1979-1989) - один з етапів громадянської війни в Афганістані, ознаменований присутністю в цій країні військового контингенту радянських військ. 

  Війна в Афганістані розпочалась із нападом спецпідрозділів КДБ СРСР на президентський палац у Кабулі і вбивством президента країни Хафізулли Аміна і його оточення та введенням у країну "обмеженого контингенту" радянської армії. Насправді війна в Афганістані була повномасштабною збройною агресією Радянського Союзу проти суверенного Афганістану під приводом боротьби з моджахедами.
  Афганська війна тривала з 25 грудня 1979 до 15 лютого 1989 року, тобто 3340 днів.
   За час десятирічної війни 1979-1989 років з цієї країни додому не повернулися 3360 українців. З них: 3280 – загинули, а 70 пропали безвісти та потрапили в полон. За даними Міністерства оборони України, поранення отримали 8 тис. наших співвітчизників, близько 4,5 тис. з них залишилися інвалідами. З моменту розпаду СРСР Україні вдалося розшукати лише 10 українців, зазначених в офіційно переданому керівництву нашої країни списку осіб, які зникли безвісти чи потрапили у полон.
   Щороку бущани вшановують ветеранів афганської війни та усіх учасників бойових дій на території інших держав, згадують тих, хто не повернувся з гарячих точок планети, та тих, хто відійшов у вічність уже повернувшись додому.
  Сьогодні у річницю давайте вшануємо пам'ять усіх українців, які полягли під час воєнних конфліктів, запалимо свічки в пам’ять про Віктора Ющенка та Олександра Мурського – двох бущан, які загинули в демократичній республіці Афганістан під час виконання військового обов’язку, та більше двадцяти мешканців району, які померли вже після повернення додому.

0 коментарі:

Дописати коментар

МИ У FACEBOOK

АРХІВ

© 2019. На платформі Blogger.

ПОПУЛЯРНІ ПУБЛІКАЦІЇ