В поточному році у Буському районі вже зареєстровано 3 випадки харчових отруєнь, що
викликані їстівними та неїстівними грибами.
З трьох потерпілих, 2 людей
померло внаслідок отруєння, з них 1 дитина. На сьогоднішній день 1 дитина
знаходиться на лікуванні в реанімаційному відділенні КЗ ЛОР "ЗУСДМЦ"
м.Львів з діагнозом: отруєння грибами.
З метою профілактики та запобігання отруєнь дикорослими грибами нагадуємо,
що необхідно знати при збиранні і вживанні грибів:
-
Надавайте перевагу штучно вирощеним грибам: печерицям, гливам;
-
Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах;
-
При збиранні грибів необхідно ніколи не класти в кошик грибів, яких
не знаєте;
- Остерігайтеся
пластинчатих грибів;
-
Не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені
морфологічні ознаки;
-
Не збирайте гриби, навіть свідомо їстівні, у міських парках,
скверах, дворах, на місцях звалищ, полігонів,а також уздовж автомобільних доріг
і залізничних колій. Після збирання грибів необхідно ретельно вимити руки;
-
Під час посухи грибів краще взагалі не збирати. У спекотну погоду змінюється
обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсичні речовини;
-
Уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або
проводити їх заготовку;
-
Не вживайте грибів у сирому вигляді та не давайте їх пробувати дітям;
-
Відібрані для приготування гриби спочатку промийте та відваріть не менше трьох
разів у підсоленій воді протягом 30 хвилин;
-
Готові страви з грибів зберігайте в емальованому посуді у холодильнику не
більше доби;
-
Будь-яку заготівлю грибів на зберігання робіть тільки у відкритому посуді під
марлею або папером;
-
Не давайте грибних страв малолітнім дітям. Пам’ятайте, що це не дитяча їжа. Не
рекомендується вживати гриби вагітним та жінкам, що годують груддю;
-
Не довіряйте «домашнім» методам визначення отруйності грибів з використанням
цибулини або срібних ложок – це не достовірні ознаки. Срібло темніє від
взаємодії з амінокислотами, які є як у їстівних, так і в отруйних грибах, а
колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в
усіх грибах.
Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у
своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі)
негайно викликайте «швидку допомогу». До приїзду медиків промийте шлунок 1-2 л
розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте
багато рідини. Навіть якщо відчуваєте полегшення, обов'язково зверніться до
найближчої лікувальної установи. Не викидайте залишки грибів та страв з них. Це
допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.
Не займайтеся самолікуванням. Адже чим більше токсину потрапить у кров,
тим важчим буде перебіг отруєння.
Пам’ятайте,
що пильне ставлення до свого здоров’я та здоров’я Ваших близьких запорука
запобігання отруєння грибами!
Буське
РЛВ Бродівського МРВ ЛД ДУ "ЛОЛЦМОЗУ"
0 коментарі:
Дописати коментар